CAN ÇAKMUR
,
“İlk albümü ayaklarımı yerden kesti; ikincisi ise, bu genç adamın zamanımızın en şahane piyanistlerinden biri olduğunu teyit etti. Şimdiden gelişimini tamamlamış, genç bir titan gibi.” (Jean-Charles Hoffelé, Artamag
özgeçmis
.
,
Piyanist Can Çakmur, 2018 yılı Hamamatsu Uluslararası Piyano Yarışması’nın birincisi ve Oda Müziği Ödülü sahibi, aynı zamanda 2017 yılı İskoçya Uluslararası Piyano Yarışması’nın da galibidir.
Can Çakmur’un BIS Records için gerçekleştirdiği albüm kayıtları, uluslararası basın tarafından övgüyle karşılanmış ve tarihte bir ilke imza atarak, «Yılın Solo Çalgı Kaydı» ve «Yılın Genç Sanatçısı» olmak üzere peş peşe iki ICMA Ödülü’ne, yanı sıra «Choc de Classica» ile «Diapason d’Or»’a ve International Piano tarafından Ayın Albümü olmaya layık görülmüş, Crescendo, Gramophone, Pizzicato ve daha birçok müzik yayını tarafından yüksek not almıştır.
Can, Mayıs 2022’de çıkacak Without Borders (Sınırlar Olmadan) başlıklı yeni albümünü ise Enescu, Bartók, Saygun ve Mitropoulos’un eserlerine adamıştır.
Can halen Schubert’in başlıca yapıtlarından ve bestecinin esin kaynağı olduğu diğer eserlerden oluşan, 2022 yılından Schubert’in 200. ölüm yıldönümü olacak 2028 yılına kadar, yine BIS Records’dan çıkacak toplam 11 albümlük geniş bir seçki üzerinde çalışmaktadır.
Can’ın halen üzerinde çalıştığı toplam 11 albümlük geniş bir seçki, Schubert’in başlıca yapıtlarından ve bestecinin esin kaynağı olduğu çok sayıda eserden oluşacak ve yine BIS Records etiketiyle 2022 yılından başlayarak Schubert’in 200. ölüm yıldönümü olacak 2028 yılına kadar peşi sıra yayınlanacaktır.
Can, Londra’daki Wigmore Hall, Glasgow Concert Hall, Eindhoven Muziekgebouw, Tokyo Opera City, Suntory Hall, Fondation Louis Vuitton ve Türkiye’nin en prestijli salonları başta olmak üzere, dünyanın birçok yerinde temsiller vermiştir. 2015 yılı Açılış Konseri’nde şef Sascha Goetzel yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni ile birlikte çaldığı İstanbul Müzik Festivali’nde olduğu gibi, ülkesinin tüm prestijli klasik müzik festivallerinde yer almıştır.
Son dönemin kayda değer performansları arasında Masato Suzuki yönetimindeki Yomiuri Nippon Senfoni Orkestrası ile Thomas Adés’in In Seven Days (Yedi Günde) adlı yapıtının Japonya prömiyeri, Festa Summer MUZA Kawasaki’nin Tadaaki Otaka yönetimindeki Tokyo Senfoni Orkestrası ile kapanış konseri ve Fondation Louis Vuitton’da büyük övgüyle karşılanan ilk resitali sayılabilir. Can’ın resital ve konserleri bugüne dek BBC 3, Radio Musique France, Arte, NHK, TRT, Deutschlandfunk ve Classic FM tarafından kaydedilip yayımlanmıştır.
Kemancı Veriko Tchumburidze ile viyolonselist Dorukhan Doruk (Vecando Trio, 2021), viyolonselist Alexandre Castro-Balbi ve kontrbas sanatçısı Dominik Wagner, Can’ın oda müziği için sıklıkla iş birliği yaptığı sanatçılar arasındadır. Alexandre ile Can’ın Passavant’dan 2023 yılında çıkacak olan Beethoven’in tüm piyano-viyolonsel yapıtlarını içeren albüm çalışmaları halen devam etmektedir.
2015 yılında Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde Yılın Genç Müzisyeni Ödülü’nün sahibi olan Can, 2018 yılında ise Weimar Franz Liszt Müzik Üniversitesi’nin DAAD Ödülü ile İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı Aydın Gün Teşvik Ödülü’ne layık görülmüştür.
En sevdiği şeylerin başında müzik üzerine yazılar yazmak ve sohbet etmek gelen Can, Türkiye’nin önde gelen klasik müzik dergisi olan Andante için şimdiye kadar elliden fazla makale kaleme almış, çok çeşitli platformlarda müzik üzerine konuşmalar yapmıştır.
Can Çakmur halen G&S Pekinel Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler bursundan yararlanmaktadır.
İlk müzik eğitimini Emre Şen, Jun Kanno ve Marcella Crudeli’den alan Can, sonraki yıllarda Diane Andersen ile özel olarak, Weimar Franz Liszt Müzik Üniversitesi’nde ise Grigory Gruzman ile çalışmıştır.